Nyheter

Lagde verktøyvogner til Volvo Maskin

TESS Ski kunne ikke oppdrive de verktøyvognene Volvo Maskin forespurte. Nå har de levert 13 selvlagde vogner til kunden.

I 2018 fikk Bjørn-Erik Halvorsen og TESS Ski en forespørsel fra Volvo Maskin om verktøyvogner med integrert arbeidsbenk. Dette fantes ikke i sortimentet, men Bjørn-Erik begynte straks å tenke på muligheten for å tilvirke dette selv.

– Jeg fikk en idé om å utvikle en Polar verktøyvogn som vi har. Jeg visste godt hvordan jeg ville ha de og satte i gang Bård Olai Olssen på TESS Ski med å bestille inn litt forskjellige deler, sier Halvorsen, som til daglig er kundeansvarlig for blant annet Volvo Maskin.

Etter en tid med utvikling og testing, klarte de å lage en arbeidsbenk som kunden ble meget fornøyd med.

– Vi leverte første prøve på et arbeidsbord i 2019 og denne har fungert bra. Platen var av heltre eikeplate.

Vognene ble så godt mottatt at Volvo Maskin bestilte fire verktøyvogner til, som ble sendt til avdelingen i Drammen. Disse ble laget med en benkeplate fra SSG, med integrerte ledningsholdere.

Doblet ordren
Vognene var en suksess, og i høst kom en ny ordre på ytterligere åtte verktøyvogner til Volvo Maskin på Mastemyr, til en verdi av kr.400.000,-.

Bård og Bjørn-Erik satte i gang med å bygge suksessvognene, med ytterligere forbedringer: Skjult strømanlegg med stikkontakt i skap for effektiv lading av elektroverktøy, og en stikkontakt på utsiden for lading av PC eller lignende.

Det ble det også montert verktøyholdere på baksiden av vognen for oppheng av feiekost, spade og liggebrett.

– Ønsket og behovet til Volvo Maskin var en komplett arbeidsstasjon, og det har de nå fått.

Halvorsen kan ikke rose sin kollega nok etter suksessprosjektet.

– Bård Olai Olssen har vært helt fantastisk i dette prosjektet, og hver eneste vogn er laget med presisjon og nøysomhet.

Vognene ble levert onsdag 2. desember med trailer fra Ski.

Distribusjonsavtale med Trelleborg

TESS og Trelleborg Fluid Handlings Solutions har signert en eksklusiv distribusjonsavtale som omfatter distribusjon av en rekke slanger og tilbehør.

Trelleborg vil komme inn som en svært viktig produsent på et bredt sortiment av gummislanger, komposittslanger og kuplinger. Trelleborg er markedsledende i flere segmenter og kravene om merkespesifikke slanger er økende blant flere kundegrupper.

– TESS er Norges største slangeleverandører, og vi skal ytterligere øke avstanden til konkurrentene. I den anledning er det viktig å kunne levere et bredere spekter av produkter som kundene ønsker. Spesielt gjelder dette industrislanger med tilhørende kuplinger, hvor variasjonene og kravene er meget store, sier divisjonsleder Lars-Otto Fredriksen i TESS as.

Sterkt merkenavn
Med 24.000 ansatte i 50 land er Trelleborg en av verdens ledende gummiprodusenter. Trelleborg ble stiftet i 1905 og har sin opprinnelse fra den svenske byen med samme navn, hvor selskapet fortsatt har sitt hovedkontor.

– Trelleborg er et sterkt merkenavn som tidligere er solgt i TESS. Potensialet for å oppnå mer sammen er absolutt tilstede. Vi har komplementære egenskaper; Trelleborg er en av verdens beste produsenter – vi har en unik kompetanse og lokal tilstedeværelse i Norge. I samarbeid skal vi videreføre og utvikle eksisterende kunder, samt tilby nye kunder våre meget gode løsninger. Vi gleder oss virkelig til oppstarten av samarbeidet, sier Fredriksen.

Slangegigantene slår seg sammen for å yte optimal service, spesielt innenfor industrien i det norske markedet. Erkan Dogru, salgs- og markedsdirektør i Trelleborg for industrislanger, har store forventninger til avtalen:

– Vi er glade for å ha TESS om bord som vår eksklusive partner i Norge på industrislanger. Vi har store forventninger til fremtidig vekst i Norge og ser frem til å utvikle dette markedet videre sammen.

Avtalen trer i kraft 1. januar 2021.

For mer info, ta kontakt med:
Lars-Otto Fredriksen, divisjonsleder slanger TESS
Tlf: +47 957 67 695
[email protected]

Delte ut refleksvester

Torsdag 22 oktober morgen fikk de om lag 300 elevene ved Røren skole i Hokksund en hyggelig overraskelse da de ankom skolen. TESS Drammen sponset alle elevene ved skolen med refleksvester for å sikre våre viktigste i samfunnet i høstmørket.

Representanter fra FAU og elevrådet hjalp til å dele ut vestene til barna. Politiet var også tilstede og trygget både barn og voksne ved å være synlige i trafikken ved skolen.

Snarlig beslutning
Det hele startet med et spørsmål om sponsing av refleksvester fra en FAU-representant ved skolen til Tine Løken i TESS Drammen.

– Vi ville gjerne hjelpe, og etter en raskt prat med daglig leder Jan Ivar Lindseth, var refleksvestene bestilt. Trykkingen har vi selv stått for ved vårt servicesenter på Brakerøya, forteller Tine Løken, som sammen med kollega Hanne Wilthil leverte og delte ut vestene.

Trygg skolevei
Rektor Mette Marthinsen ved Røren skole var meget glad for gaven fra TESS.

– Dette var virkelig flott. Det er så fint å få oppmerksomhet rundt dette med trafikksikkerhet, og at politiet kommer og er synlige ved skolen er så flott. Vi er glade for at det blir lagt fokus på at elevene synes i trafikken nå som det begynner å bli mørkt. Vi vil jo at elevene skal gå til skolen, og da er det superviktig at de trygge på skoleveien.

Blomster fra Tom Cruise

Kjære TESS!

Takk for masse fin hjelp og velvilje under innspillingen vår her i Rauma. Stor hilsen fra Truenorth og Libra Produksjonen

Libra er navnet på Mission Impossible 7, som nå har avsluttet innspillingen sin her i Rauma, og fortsetter videre til Roma. De har brukt Raumabanen som scene for flere deler av filmen, og har foliert vogner slik at de skulle ligne på orientekspressen. De fikk til og med produsert et eget lokomotiv i England som kom over hit med båt, og som skal tilbake til Skottland/Wales hvor den siste togscenen skal spilles inn. Mannskap fra Norsk Jernbanemuseum på Hamar har hjulpet produksjonsteamet, og vi har blant annet levert olje til damplokomotivet som ble brukt. I tillegg har det vært en god del hansker, skruer, rør, gummimatter, smøremidler, luer og verktøy som de har hatt bruk for.

Tom Cruise har hatt en hytte i Valldal som base, og har hatt sitt eget helikopter han har brukt til pendling til og fra innspillingene. Helikopteret har vært et daglig innslag når han har fløyet rett over butikken her.

Produksjonsteamet har vært til hjelp til lokalsamfunnet her også, helsehuset har fått alt de hadde til overs av antibakterielt utstyr, og de hjalp også til med å få evakuert et bolighus da det brøt ut brann rett ved siden av filminnspillingen. Det er ingen tvil om at innsatsen de la inn reddet liv, men de ville ikke ha så mye snakk om det i lokalavisen.

De var takknemlige for at vi og andre de har hatt kontakt med i området her har vært hjelpsomme og serviceinnstilte, så da var det en trivelig overraskelse at de kom innom med blomster til oss!

Største prosjektavtalen i TESS

Norway Royal Salmon har utviklet et nedsenkbart oppdrettsanlegg til havs, som er dimensjonert for værharde områder og gir laksen mulighet til å være i åpent hav. TESS har utviklet systemet og leverer merdeslanger, rør, kabler, oppdriftselementer og tilbehør til det rekordstore prosjektet.

Prosjektet hadde sitt opphav høsten 2015, hvor Norway Royal Salmon (NRS) etablerte et samarbeid med designere og ingeniører i Aker Solutions. Over 60 ulike konsepter ble utviklet i løpet av de neste månedene, basert på funksjonelle krav fra NRS. I mars 2016 ble dagens løsning valgt og utviklingstillatelser ble sendt til Fiskeridirektoratet. Nøyaktig to år etter mottok NRS tilsagn fra Fiskeridirektoratet om åtte utviklingstillatelser. Direktoratet krever at prosjektet skal dokumenteres metodisk, slik at kunnskapen kan deles og være tilgjengelig for næringen.

NRS sendte ut informasjon til 90 potensielle leverandører og gjennomførte møter med 30 av disse på kort tid, inklusive TESS. Prosjektansvaret har ligger forankret hos innovasjonsdirektør Jan Dyre-Hansen og divisjonsleder for slanger, Lars-Otto Fredriksen siden høsten 2018. Sammen har de stått for det kommersielle og tekniske ansvaret i prosjektet. – Vi gjennomførte vårt første møte med NRS og Aker Solutions under Industriens Motemesse i september 2018, forteller Lars-Otto Fredriksen i TESS.  

Før sommeren 2019 leverer TESS en engineerings rapport med forslag og anbefalninger til løsninger. Etter sommeren begynner møteaktiviteten å sette fart, og frem mot slutten av oktober samme år hadde TESS, NRS og Aker ukentlige møter, hvor detaljene i kontrakten ble gjennomgått og sikret.

11. november signerte TESS avtalen med NRS om levering av merdeslanger, rør, kabler og tilbehør til prosjektet – tidenes største enkeltavtale i TESS. Samme måned ble det besluttet å plassere Arctic Offshore Farming på Fellesholmen utenfor Kvaløya i Troms. 

Kritiske komponenter
Merdeslangene som leveres og monteres består av teknisk integrerte slanger, rør og kabler som skal transportere fôr, luft, strøm og fiberoptiske signaler fra fôrflåten til merdene. I tillegg skal en robust slange transportere død fisk og rester fra fôr tilbake til fôrflåten.

Oppdrettsanlegget er nedsenkbart og designet for å stå i åpent hav, dette medfører at man i stor grad unngår bl.a lakselus. Industriprosjektet vil bidra til bærekraftig vekst for norsk havbruksnæring og bidra til FAOs (FN) ambisiøse mål om vekst i akvakulturnæringen globalt.

Anlegget består av to individuelt forankrede merder med diameter på 77 meter og plass til 3000 tonn fisk i hver, samt en fórflåte. Merdene og fôrflåten ligger i en triangelform med avstand på 230 meter fra hverandre. Merdeslangene er 300 meter og ligger i bueform 20 meter under havflaten.  I tillegg ligger en trippelkabel på 450 meter mellom merdene. Alle slange- og kabelløsninger er nedsenket med forankring i havbunnen og har flytere som gjør at ønsket dybde beholdes. Denne innovasjonsteknologien krever nøyaktige utregninger, kvalitetsprodukter, og kanskje viktigst av alt – relevant erfaring.


– Det som er vår innovasjon er å bruke kjent teknologi i nye applikasjoner. Merdeslangene er kritiske komponenter i anlegget og det er mange viktige faktorer som avgjør at de skal fungere. TESS sin lange erfaring innen Olje & Gass og Havbruk gjør at vi med trygghet kan velge løsninger som er testet og egnet for dette krevende miljøet, sier Fredriksen. 

Reiste mannsterke nordover
Monteringsteamet besto av Tommy Thorvaldsen, Rune Søhus, Christoffer Soot, Geir Magne Nesset, Christian Ørpen Thorstensen, Trond Sørensen, Geir Solberg og Magnus Jølberg.

Rett etter siste 17. mai-pølsa var inntatt, reiste det første teamet oppover til Fellesholmen 18. mai. Alt av slanger, kabler og verktøy var sendt opp på forhånd, og planen var grundig gjennomgått. 2-ukers intervaller i seks uker med 12 timers lange arbeidsdager lå foran teamet, inklusive lørdagene. Teamene ble aldri bortskjemt med sommervarme dager, men ei heller testet av de ville naturkreftene som nord kan by på. Allikevel svingte værforholdene slik at bekledningen varierte mellom ett lag og tre lag tøy opptil flere ganger om dagen.

Leverer i tide
I skrivende stund holder TESS schedule på leveransen og leverer systemene sine iht avtalen. Korona situasjonen i verden har gitt noen utfordringer, men hyppig dialog med alle parter har ført til at dette tross alt har gått meget bra.

– Det har gått bortimot smertefritt. Monteringsteamet har stått på iherdig og i tillegg vært veldig heldige med været, så vi er i god rute, forteller Fredriksen

For mer informasjon, ta kontakt med:

Lars-Otto Fredriksen, tlf: 32 84 40 21 eller Jan Dyre Hansen, tlf: 32 84 40 04