Menneskene bak slangene

Lars-Otto Fredriksen

– Aldri hatt behov for å skifte beite

I løpet av sine 25 år i TESS har Lars-Otto Fredriksen sjeldent sett kjedelige dager. Han har byttet hydraulikkslanger på toppen av skiheisen på Norefjell, utkjempet tidenes verste flom i India og alt der imellom.

Dette er historien om Liergutten som spilte squash på veggen til bedriften han i dag er direktør.  Vi skal tilbake til året hvor det norske herrelandslaget slo Brasil i fotball-VM, Google offisielt ble et privat firma og Lars-Otto Fredriksen startet i TESS. Tre minnerike hendelser fra 1998 hvor de to sistnevnte er viktigst – i hvert fall i TESS-øyemed. Og siden Google får så mye oppmerksomhet, er det naturlig å fokusere på Lars-Otto og hans vei fra servicemedarbeider til direktør.  

Yrkeskarrieren startet etter ett år ved ingeniørbataljon i forsvaret, da det åpnet seg en jobbmulighet ved Kabelfabrikken i Drammen. Men unge herr Fredriksen hadde så vidt kommet innenfor dørene da dårlige tider og innstramminger rammet bransjen og bedriften. Og med den klart korteste ansienniteten på bruket var det dessverre ingen fremtid ved Kabelfabrikken.   

 

Varierte arbeidsoppgaver 

Ivrig på nye utfordringer søkte Lars-Otto på stillingen som servicemedarbeider i TESS Mobilservice og fikk jobben. Med egen bil og lysten på å lære om slanger og kundene, passet stillingen perfekt for 23-åringen fra Lier.  

Arbeidsoppgavene var mange og varierende; blant annet slangeskift på biltransport-lastebiler i 20 minus, utskifting av hydraulikkanlegget på toppen av skiheisen på Norefjell, og bygging av hele smøreanlegget på Mantena i Drammen.  

– Byggingen av smøreanlegget på Mantena var heftig og det klart største prosjektet jeg hadde vært med på frem til da. Det var tidlig på 2000-tallet hvor Vidar (Gustavsen) og jeg la et høyt antall kilometer med rørgater, pumpestasjoner og tromler. Det var utfordrende, men også spennende og lærerikt.   


Klatring i karrierestigen
 

Et par år senere gikk Lars-Otto over i salgsapparatet ved TESS Drammen, men han kvittet seg fortsatt ikke med servicebilen.  

– Jeg likte å ha bilen og verktøyet tilgjengelig, det ble en del av hverdagen. Jeg hadde ofte bruk for verktøyet og kundene satt pris på en selger som raskt kunne gjøre små jobber ad hoc.  

I 2005 begynte Lars-Otto for alvor å klatre opp karrierestigen og startet som produktsjef i TESS Logistikk, eller rettere sagt TESS Engros, ved hovedkontoret i Lier. To år etter tok han over som divisjonsleder for slangeavdeling etter Knut Jølberg, som gikk over til internasjonalt arbeid for TESS.   

Arbeidet passet Lars-Otto så godt at han ble sittende i stillingen i over 13 år, frem til desember i 2021. Under de nylige endringene av organisasjonsstrukturen fant Lars-Otto igjen sin plass under salg, denne gang som ansvarlig for oppfølging av selgerne og slangesalget.  

– Vi har fått et voldsomt stort og bredt sortiment, og mottoet «Slanger til alle formål» som Jølberg og Nygård etablerte i sin tid, har vi virkelig bare spilt videre på og minst tidoblet siden 70-tallet.   

Værfast på flere kontinenter 

Men Lars-Ottos arbeidsresymé strekker seg langt utenfor Drammensregionen. De fleste kontinenter er besøkt og ved flere tilfeller har han også måttet slite mot naturkreftene.   

– I 2010, etter et fellesmøte med Jølberg i USA, ble jeg værfast i snøstorm. Jølberg reiste videre til Vancouver-OL, men jeg kom meg hjem tre dager forsinket via Island, hvor jeg også fikk badet i den blå lagune. Dette var i medio februar – én måned før det store vulkanutbruddet på Island, hvor hele Europa ble "askefast".   

I 2015, ved en jobbreise til havnebyen Chennai i India, sto Lars-Otto og Tor Inge (Brunæs) værfast grunnet byens verste flom på over hundre år. Flyplassen var stengt og vannet sto helt oppunder vingene på flere av flyene. Nesten alle veier ut av Chennai var stengt.   

– Vi ble etter hvert fraktet ut av byen i bil av leverandøren vår, men på veien trengte vannet inn i gulvet på bilen. Vi kunne risikert å bli fast i flere uker, men etter åtte timer i bil til Bangalore kunne vi endelig komme oss videre.  

På den andre og mer positive siden var arbeidet og opplevelsen var Artic Offshore Farming-prosjektet i Tromsø i 2020, med midnattssol, nordlys og reinsdyr langs veien. Det var en helt spesiell opplevelse, mimrer han og fortsetter.  

– Selgerglede, kaller Jølberg det – og jeg må si meg enig at alle disse opplevelsene er noe man husker godt og jeg trolig aldri hadde opplevd om jeg ikke jobbet i TESS.  

 Med 25 dedikerte år til slanger, slangemester-tittel og ledende roller innen faget, er det naturlig at andre aktører også har ønsket han på laget. Men Lars-Otto har aldri latt seg lokke av hverken slangene eller gresset på den andre siden.  

– Jeg må berømme Jølberg og TESS for å gi folk muligheter å utvikle seg i denne bedriften. Alle som vil og kan blir gitt muligheter, og når folk har vist at man vil og kan så har de vært flinke til å la folk ta nye steg. Derfor har jeg ikke hatt behov for å bytte beite for å få nye utfordringer.  

 

Bent Ole Hilbert

TESS passer meg som person

Bent-Ole Hilbert startet «på gulvet» i TESS i 2001. Siden den gang har han vært innom flere avdelinger i konsernet, bestått slangemesterprøven og er i dag salgssjef i TESS Logistikk. Dette er hans vei frem. 

– Jeg var usikker på hva jeg ville studere etter videregående, så jeg tok et friår fra skole for å jobbe.  

Bent-Ole Hilbert fikk sitt første engasjement via et vikarbyrå i TESS Logistikk i 2001. Etter om lag tre måneder ble han fast ansatt i konsernet.  

 

Internasjonalt engasjement 

– Hver gang jeg var i tenkeboksen, og vurderte å gå tilbake til skolebenken, dukket det opp nye muligheter i TESS. Det var spesielt etter han kom inn i slangeteamet at flere dører åpnet seg, også internasjonalt, forteller Bent-Ole. 

Det begynte opprinnelig med en forespørsel om å bygge opp et lager i Miami, som hørtes meget forlokkende ut. 
– Jeg fikk tilbud om å jobbe mot internasjonale lokasjoner i TESS. Det ble riktignok ikke noe av Miami, men det begynte etter hvert å knytte seg muligheter rundt TESS Aberdeen, TESS i Danmark og etter hvert Houston, Brasil og Singapore.  

Hilbert fant etter hvert veien tilbake til studiene på deltid ved siden av å jobbe på TESS.   

– Det var viktig med litt påfyll med all den nye utfordringen.   

I dag har han stilling som salgssjef, med formelt ansvar for Nordsjøen.  

– Lederne for Aberdeen og TESS i Danmark rapporterer direkte til meg, og jeg får i større grad anledning til å påvirke hvordan vi utvikler Nordsjøalliansen, med Aberdeen, Esbjerg og Stavanger i spissen.  

 

Fra Spikkestad til Porsgrunn 

– Jeg har vært i bedriften så lenge fordi jeg trives, og det er vanskelig å se for seg noe annet når det er et så godt miljø på arbeidsplassen. Kollegene er opptatt av å gjøre en god jobb for selskapet, og det er motiverende og givende å være i et slikt miljø.  

Hvordan ser du på utviklingen i TESS fra den dagen du startet? 

– Når du ser det fra dag til dag så tenker du ikke så mye på det, men når du tar et skritt tilbake ser man hvor profesjonelt selskapet har blitt over tid. Vi jobber på en mer «lean» måte enn tidligere og omfanget er mye større. Det foreligger veldig spennende og ambisiøse planer for fremtiden, og det er veldig motiverende å få være delaktig i den videre reisen vi har påbegynt.   

Hvordan har du formet deg i TESS? 

– Jeg ble kjent med produktene da jeg startet med logistikk og på kundesenteret. Da jeg gikk inn i slangeteamet fikk jeg mer teknisk kunnskap om produktene, som la grunnlaget for veien frem til slangemester-tittelen.  En viktig og avgjørende faktor for utviklingen har vært det vide spekteret av oppgaver. TESS passer meg som person. Jeg blir hørt når jeg har innspill og vi har en gjensidig respekt. Det har vært en spennende vei frem til nå og jeg ser frem til fortsettelsen.  

Joachim Jarlev

– Stortrives på jobb

Veien fra gulvet på lageret til en av Norges fremste på slanger har vært en lang og spennende reise for Joachim Jarlev.  Blant palmesus og varme solstråler på Gran Canaria ser han tilbake på 26 år i TESS.

1. november 1998 startet Jarlev som logistikkmedarbeider ved TESS as i Industrigata på Lierstranda. Eventyret var i gang, men den store interessen for produktene kom etter to år, da han startet på kundesenteret.   

– Det har vært helt utrolig, egentlig. Det var når jeg startet som kundekonsulent på kundesenteret jeg fikk mer interesse for produktene, spesielt det med å finne alternative løsninger for kundene, forteller Joachim.    


Milepæl i karrieren
 

Fem år senere, etter mye arbeid med slanger, tok Joachim slangemesterprøven. Det ble en døråpner og milepæl i karrieren.  

– Jeg ble produktansvarlig på ventiler kort tid etter, og fulgte i tillegg godt med på utviklingen av både industri- og hydraulikkslanger.  

Trivselen rundt prosjektarbeid økte med årene for slangeeksperten, og i 2008 bistod han TESS Stord med en leveranse til plattformene Aker Barents og Aker Spitsbergen.   

– Det var tøft, men jeg tilegnet meg god erfaring med slange- og materialstandarder, som jeg senere har fått god bruk for. 


Nye utfordringer
 

I 2015 ønsket Joachim nye utfordringer, det førte til et skifte til kurs og opplæring på bakgrunn av hans betydelige erfaring med slanger og tilhørende produkter.    

– Dette passet perfekt for min del, da jeg er veldig glad i å reise og trives med å holde kurs.   

Samme år ønsket TESS Nord et samarbeid om lokale fagkurs sammen med Moldes store sønn, Magne Orvik, noe som har resultert i veldig mange kurs i flere sammenhenger.   

– Jeg har holdt lokale fagkurs over hele landet og har blitt kjent med mange gode kollegaer i TESS.    

I 2016 etterlyste Equinor kurs offshore, som resulterte i besøk på syv plattformer opptil flere ganger i løpet av en fireårsperiode for Joachim.    

– I tillegg har jeg fått mulighet til å reise til utlandet og besøkt TESS i Skottland, Brasil, Danmark og Spania. I 2019 startet jeg samarbeid med forhandleransvarlig Stig Fevik med kurs for TESS lokale forhandlere med slangepressing, men også rådgivning i forbindelse med oppsett av slangeverksteder. Jeg trivdes veldig godt med dette og bistår med gode løsninger i samarbeid med de nærmeste TESS-butikkene.   


Flyttet til varmere strøk 

I det siste året har Joachim blitt en del av THM-teamet (TESS Hose Management), med kurs og forelesing som hovedoppgave. I 2020 flyttet Joachim med hele familien til Gran Canaria for å jobbe ut fra TESS Canarias med prosjekter og teknisk bistand i forbindelse med kunderelaterte spørsmål, i tillegg til opplæring av slangemontører lokalt. 


Stortrives
 

Det har vært en spennende reise hittil, men TESS-eventyret er langt fra ved veis ende for Joachim.  

– Selv om det har vært tøft med mye ventetid på plattformer, flyplasser og lange arbeidsdager, stortrives jeg i denne rollen.