Nyheter

Kraftsenter åpnet i Bergen

Digitalisering, roboter, sertifiseringer og alt innen sveisetilsett- og tjenester er samlet på ett sted under kraftsenter for sveis på Kokstad i Bergen.

- Dette er en stor dag for oss. Vi har satset mye på å virkelig bli et kraftsenter. Det er mange kriterier som skal oppfylles for at vi kan kalle oss det. Takk til alle som har bidratt, sa Erlend Gjerdevik, daglig leder av TESS Vest as under åpningen av kraftsenteret for sveis ved TESS Vest på Kokstad i Bergen.

- Sveising må kunne sies å være en av verkstedindustriens aller viktigste metoder. Historia om sveising startet for alvor på begynnelsen av 1900-tallet, med utviklinga av sveiseelektroder. Dette var en stor og viktig innovasjon som ganske raskt fortrengte andre metoder. Den var heilt avgjørende for å holde skipsfarten i gang under den andre verdenskrigen, og i gjenoppbyggingen etter krigen. Sveiseteknikken har vist seg å væra svært viktig i utviklinga av olje- og gassindustrien. Men som i alle andre næringer, må teknologien heile tida videreutvikles. I dag er det kanskje i digitalisering og automatisering det største innovasjonspotensialet ligger, sa fylkesvaraordfører Pål Kårbu da han foretok den offisielle åpningen.

Han mente at Kraftsenter for sveis er viktig for det nye Vestland fylke. Det nye storfylket bør ta en ledende rolle når det gjelder grønn konkurransekraft, digitalisering og kompetanseutvikling, understreket varaordføreren.

Sertifiseringer
Wangen Sveis og konsulenttjenester som etter oppkjøp er et heleid TESS-firma, har innredet en egen avdeling for sertifiseringer og testing av sveisere, loddere og maskiningeniører.

- Her forventer vi at det blir god etterspørsel, sier Dag Wangen. Han har bygget opp firmaet, men trekker seg nå tilbake og overlater det faglige til Jimmy Jahren og TESS.

Utstillere fra ESAB, Flexovit, 3M, Kobelco, JD sveiseservice, Mascot, Binzel, Reglo, Castolin, Lincoln Electric, Nippon gases, Bøhler Welding, Kiwa Norge og TESS produksjon bidro med det nyeste innen produkter, kunnskap, maskiner, roboter og tilsettmaterialer.

Bærekraftsmål
Fylkesvaraordføreren hadde registrert at TESS prøver å konkretisere FNs bærekraftsmål og invitert sentrale aktører i leverandørindustrien for å diskutere hvordan virksomheten kan bidra til å nå målene.

- Det lover godt for framtiden. Vi må alle prøve å strekke oss litt ekstra for å nå disse målene. Det positive er at det ser ut til å bli et konkurransefortrinn. Kundene setter i stadig større grad krav til grønn produksjon og grønne tjenester. Fremtidens bedrifter må derfor ta disse målene på alvor, sa han.

Fakta: Kraftsenter for sveis kjennetegnes ved service og tjenester, kunnskap og kompetanse, kurs, opplæring, møteplass, kundeoppfølging, lagerhold, gass, robotisering, automatiseringsutstyr fra markedets ledende produsenter, digitalisering og dokumentasjon.

AEO er TESS

Raske avgjørelser, konkrete kommunikasjonsstrukturer og en veloljet ledelse er avgjørende for å sikre seg de beste kjøpene. Og da Albert E. Olsen avsluttet sin virksomhet etter 117 år, demonstrerte TESS hvordan et godt kjøp gjennomføres.

– Ja, dette var skikkelig gøy, uttaler Erik Jølberg og hans høyre hånd Ansgar Karlsen når de etter en drøy uke har de fleste brikkene på plass i et kjøp bransjen ikke har opplevd tidligere.

Albert E. Olsen AS gikk konkurs og interessen fra TESS ble omgående meddelt. Mandag 12. august kl.09.00 la Jølberg inn bud på konkursboets aktiva (varelager og driftsløsøre) med akseptfrist kl.12.00.

Kl.11.59, etter en forutgående telefonsamtale fra bostyrer, kom aksepten. Dette mens en konkurrent var på vei fra Stockholm med fly for å starte forhandlinger.

I travle uker har følgende skjedd:
• 73 av de 137 tidligere AEO-ansatte har takket ja til jobb i TESS, og med de "gamle" produktene rundt seg, pluss noen nye er det en fornøyelse, blir det uttalt.

• AEO AS hadde før konkursen 16 lokasjoner, de fleste fra Trondheim og nordover. Noen steder flyttes varer og ansatte til TESS som fra før var lokalisert alle AEO-stedene, og noen steder flytter TESS inn i AEOs tidligere lokasjoner. Kunnskap samles og sterkere blir vi sammen uttaler Jølberg.

• Enkelte steder blir det forhandlet helt nye leiekontrakter og to blir der de nå er.

Adresseavisens Ståle Langørgen og Ann Iren Bævre skriver følgende om oppkjøpet:

Konkurrent overtar Albert E. Olsen
«For de ansatte hos Albert E. Olsen i Fossegrenda begynte arbeidsdagen med allmøte og beskjed om at de har fått ny eier.

– Det er jo en årsak til konkursen, så hvis vi bare viderefører alt som før, så vil det ikke bli noe bedre. Vi er nødt til å gjøre noen endringer for å skape lønnsomhet, sier gründer og daglig leder Erik Jølberg i TESS as til Adresseavisen.

… Jølberg sier at de to virksomhetene til dels har overlappende sortiment, kundeforhold og leverandører, og at man på enkelte steder vil ha dobbel dekning både når det gjelder bemanning og lokaler.

– Det vil bli effektivisering, men de arbeidsplassene som blir med videre, vil bli mye tryggere, sier Jølberg.»

AEO hadde før konkursen ca. 400 mill. i omsetning, noe som betyr ca. 15% i økning for TESS som omsatte for 2,6 milliarder i 2018. Dette vil styrke konkurransefordelene betydelig med flere fagfolk og større utvalg under ett tak.

– Det er det kundene ønsker og krever, uttaler herrene Jølberg og Karlsen.

– Noen vil kalle dette strukturrasjonalisering, og det er det. Konkurransen fra lavpriskjeder og netthandel med "engangsverktøy" griper om seg og truer til dels faghandelen. Ved å markere oss som en Teknisk Faghandel som ikke bare har fagfolk, men kvalitetsverktøy og -maskiner som kan bistå med arbeidet samtidig som vi yter service, ser vi fremtiden lyst i møte, avslutter Jølberg.

Svein Harry Lund og Trygve Risan Olsen ble tatt med på 
hilserunde på TESS-huset av Ansgar Karlsen og Frode Soot.

Hvordan rakk dere alt dette?

– Vi har ledere som tar ansvar, og Equinor har skolert oss i krisehåndtering. Den kunnskapen ble brukt og resultatet betrakter vi som meget vellykket. Fornøyde kunder og fornøyde medarbeidere slik som det skal være.

Logistikksenteret i Oslo flyttes i det vesentligste til Trondheim for å styrke det lokale lagerholdet og gi kundene flere kortreiste varer. Deler av varelageret lokaliseres til TESS hovedlager i Lier.

Enkelt valg
Fra AEOs sentrale ledelse i Trondheim har Trygve Risan Olsen fått stilling som drift- og butikkansvarlig i TESS. I tillegg tiltrer blant andre Svein Harry Lund stillingen som senior kundekonsulent.

– Vi trives allerede godt med nye utfordringer og nye muligheter, og det gleder oss spesielt at mange av våre tidligere kollegaer følger med til TESS, uttaler de to som til sammen hadde mer enn 45 års ansiennitet i AEO.

Risan Olsen var ikke fremmed for tilbud fra andre aktører, men valget var såre enkelt.

– Jeg valgte TESS fordi det er et norskeid firma med gode grunnverdier, på lik linje med AEO. De ønsker å videreutvikle sine ansatte, og det betyr mer enn noe annet for meg.

Tore Monsen fra AEO ønskes velkommen til TESS Vest av regionleder Erlend Gjerdevik.

Artikkel fra Rana Blad

Artikkel Adresseavisen

Artikkel fra adressa.no

1,5 millioner til barn og ungdom i Lier

Stiftelsen Erik Jølberg delte for første gang ut midler til allmennyttige formål og studier.

Av de 34 innkomne søknadene kom Stiftelsens faglige råd, bestående av Line Roll-Lund, Håkon Jølberg og Øystein A. Tronvik, frem til 18 foreninger/klubber og én student som med styrets samtykke skal få glede av støtte. De heldige er:

1.Lier Speidergruppe

CAMELCK

Elvebyen Sportsdanseklubb

Fun Friday

Go Hegg Skifest

Høvik og Lier Skolekorps

Lars Lien Ankile

Lier Idrettslag Sjåstad Vestre Lier

Lier e-sport

Lier IL Fotball

Lier IL Håndball

Lier Svømmeklubb

Sjåstad Samfunnshus

Sjåstadklubben

Skikongen Thorleif Haugs venner

Stoppen Sportsklubb

Stronghytta

Tranby Turn

Vitbank og Moserud Velforening


14. oktober møtte representanter fra alle vinnerne til overrekkelse av tildelingsbrevene. Totalt ble det delt ut 1,5 millioner kroner.

CAMELCK sto for kveldens underholdning med en selvlaget sang.

Vi takker for alle mottatte søknader og ser frem til enda flere i 2020. Søknadsskjema finner dere her.

Treårsavtale med TechnipFMC

TESS har signert en treårsavtale med TechnipFMC om leveranse av ledningskomponenter, drift- og vedlikeholdsprodukter og integrerte forsyningstjenester.

I avtalen inngår Partnershop (TESS servicesenter hos kunden) ved Kongsberg Teknologipark og på CCB Base Ågotnes. TESS skal i tillegg holde Partnerstocklager (leverandørstyrt forsyning) ved TechnipFMC i Kristiansund og Stavanger. Utover avtalen leverer TESS også helhetsløsninger innen slanger og tilhørende produkter og tjenester.

TESS skal fortsatt produsere og levere slanger til TechnipFMCs olje- og gassvirksomhet over hele verden.

- Denne avtalen er av stor betydning for TESS. Dette betyr at vi styrker oss ytterligere som teknisk faghandel og totalleverandør til offshorenæringen, sier Ansgar Karlsen, teknisk direktør og styreleder i TESS as.

Om TESS
Teknisk faghandel for norsk og utenlandsk industri, med hovedfokus på olje- og gassrelaterte aktiviteter. Sentrale forretningsområder er slanger, sveis, kontrollsystem også for løft og last samt integrerte forsyningstjenester.

TESS-konsernet omsatte for 2,6 milliarder kroner i 2018. Samlet omsetning for alle TESS’ virksomheter var på 3,4 milliarder kroner. TESS ble etablert i 1968 og har i alt 1300 ansatte ved 130 servicesentre i Norge, Sverige, Danmark, England, USA, Brasil og Singapore. Oppkjøp har sikret solid vekst de siste årene. Den fortsetter i 2019.

Eies av ansatte og en veldedig stiftelse hvis formål er å sikre en stabil og langsiktig drift samt dele ut midler til tiltak for barn og unge i Lier hvor hovedkontoret er. TESS ledes av gründer Erik Jølberg.

Kontakt: Ansgar Karlsen, teknisk direktør, 905 01 649, [email protected]

Eller via Anette Hansen, kommunikasjonsdirektør, 975 15 708, [email protected]

Lønnsomme løsninger

På Offshore Technology Days i Stavanger viste TESS to egenutviklede konsepter som gir bedre lønnsomhet og sikkerhet i drift av og på installasjoner off- og onshore.

Begge løsningene er utviklet ved TESS i samarbeid med aktører innen næringen.

Bunkring av ulike kjemikalier til bruk under drift og boring på norsk og utenlandsk sokkel skjer tradisjonelt ved å løfte tanker med innholdet i fra skip opp til plattform. Lastingen er krevende, blant annet skjer en betydelig andel av alle arbeidsulykker på plattformene under denne operasjonen. TESS har utviklet en fjernstyrt løsning som muliggjør direkte lasting av kjemikaliene fra skipet til båten uten å løfte tankene opp til plattformen.

- I dag er lastingen blant annet begrenset av værforhold, bølgehøyde og tilgjengelig plass på plattformdekket. Konseptet fra TESS kan tilpasses eksisterende plattformer og nye automatiserte installasjoner. Vi viser en 3D-modell av denne under OTD. Systemet er klart for salg og videre utvikling i samarbeid med operatørene. Jeg har store forventninger til dette, sier Espen-Halland Johansen, marked- og segmentdirektør i TESS region Vest.

Risikobasert analyse
TESS Hose Management, THM, har vært i drift i flere år og er et vedlikeholdssystem der slanger registreres, RFID-merkes, inspiseres og byttes ut etter en risikobasert analyse.

- Mange bytter alle slanger rutinemessig etter fem år. Dette er for tidlig og unødvendig for noen slanger og for sent for andre, sier Jan Georg Tunes, ansvarlig for utviklingen og driften av ordningen i TESS.

THM gir store dokumenterte besparelser ved økt oppetid, reduserte vedlikeholdskostnader, reduserte logistikkostnader med mer.

- Minst like viktig er den forsikringen løsningen gir for å forhindre lekkasjer og andre brudd på kritiske slangeinstallasjoner, understreker Tunes. 

Espen Halland-Johansen, marked- og segmentdirektør olje- og gass, TESS Vest +47 94 16 85 84

Jan Georg Tunes, operational Director, THM, TESS as, +47 951 05 968

Erlend Gjerdevik, daglig leder, TESS Vest  +47 951 05 968